Plecat de la juniorii RC Braşov, George Bâgiu, 26 de ani, şi-a făcut loc în lumea selectă a rugby-ului românesc, la Dinamo Bucureşti, el fiind şi component de bază al primei reprezentative.
Din păcate, mulţi sportivi aflaţi la vârsta junioratului părăsesc oraşul de la poalele Tâmpei, explicaţia venind chiar din partea lui George Bâgiu: „În primul rând, Dinamo este un club profesionist, de renume, iar interesul de a investi în tineri este mult mai mare decât la Braşov, unde nu există sprijin financiar
. Eu am plecat, deoarece nu am avut de ales. Mi-ar fi plăcut să rămân la poalele Tâmpei, ţinând cont că dispuneam de un colectiv foarte bun
, eram aproape de familie şi de prieteni. Este păcat că într-un oraş ca al nostru nu se investeşte deloc în rugby. La RC Braşov sunt o grămadă de jucători care după terminarea junioratului nu au unde să se ducă”.
De asemenea, greul a lovit şi în echipa naţională, care a început turneul de calificare la Campionatul Mondial din Noua Zeelandă dezastruos, cu patru înfrângeri. Problema este că, dacă „stejarii” nu acced la turneul final, International Rugby Board nu mai finanţează selecţionata, banii
de la forul mondial fiind foarte importanţi într-o perioadă atât de dificilă.
„Trebuie să montezi copiii să vină la rugby. Dacă prima
reprezentativă «merge» prost, nici cei mici nu sunt motivaţi. În viaţă ai nevoie de exemple pozitive ca să te mobilizeze. Din nefericire, România are o bază de selecţie slabă. Au rămas puţini oameni care să mai pună suflet pentru acest sport, iar cei care încă fac selecţia la copii nu câştigă nimic, o realizează din plăcere şi din pasiune”, a precizat interlocutorul.
Despre rugby, George Bâgiu a explicat: „Este unul complex, care ia câte puţin din mai multe discipline, cum ar fi judo, atletism, gimnastică. Pe lângă toate acestea, e nevoie de multă inteligenţă”.
Bătaie sau circ mediatic?
Întrebat despre gravitatea evenimentelor petrecute la întâlnirea dintre Dinamo şi Constanţa, rugbystul braşovean ne-a răspuns: „Constănţeni au început, dar a fost mai mare circul făcut de televiziuni decât ce s-a întâmplat pe gazon. Într-un sport de contact şi în tensiunea unui meci pot apărea situaţii de acest gen. Problema în România este că televiziunile fac din ţânţar armăsar, ele urmărind numai scandalul, în loc să se intereseze de soarta noastră, ca sportivi”.
Perspective şi greşeli costisitoare
Nu de mult timp, la conducerea Federaţiei Române de Rugby a fost ales fostul căpitan al grupării Dinamo Bucureşti, Alin Petrache, George Bâgiu privind acest lucru ca pe „un avantaj, deoarece a trăit printre sportivi şi cunoaşte problemele acestei discipline. Se aşteaptă foarte multe de la el; păcat că a nimerit într-o perioadă atât de dificilă”.
Despre controversatul antrenor din Noua Zeelandă, destituit după şirul de rezultate slabe, interlocutorul a opinat: „Atât a putut face. Poate, nici echipa nu l-a ajutat, el încercând să construiască o reprezentativă tânără. În România este greu să realizezi aşa ceva, întrucât din spate nu vin atâtea talente ca-n Noua Zeelandă. Cât despre noul tehnician francez, suntem mulţumiţi de el şi fericiţi că a revenit garda veche. Fără experienţa ei, totul este mai greu”.
Speranţele nu mor niciodată
Referitor la şansele României de a accede în elita mondială, George Bâgiu ne-a relatat: „Cum Italia a reuşit, putem şi noi. Trebuie să crezi cu adevărat în ceea ce faci, pornind de la şeful federaţiei până la copilul care se apucă de acest sport”.
În fine, braşoveanul nu pare tentat să plece în străinătate, subliniind: „Sunt angajat la Dinamo, în Ministerul de Interne. E greu, ca român, să joci
afară. De altfel, sunt puţini conaţionali care evoluează la cel mai înalt nivel. Înainte îmi doream să evoluez în Anglia”.