sâmbătă, 15 august 2009

Brasov: Ibadesa dă în judecată CJ

„Ne vom asigura ca, în afara utilizării tuturor căilor legale spre toate jurisdicţiile implicate pentru a ne apăra interesele, acest caz să devină un fapt larg cunoscut în Spania şi în toată Comunitatea Europeană, pentru a preveni companiile şi guvernele să investească şi să facă afaceri în ţări nerespectabile“, a declarat, ieri, José Ignacio Morales Suaréz, vicepreşedinte Ibadesa, făcînd referire la parteneriatul cu Consiliul Judeţean Braşov

Publicitate


Indiferenţa şi incorectitudinea Consiliului Judeţean (CJ) Braşov în parteneriatul cu compania spaniolă Ibadesa, pentru realizarea Spitalului Clinic de Urgenţă de la Hărman, va costa
scump judeţul Braşov, atît financiar
cît şi la capitolul credibilitate în faţa investitorilor străini. Conducerea companiei Ibadesa a anunţat, ieri, că a luat decizia de a chema în instanţă Consiliul Judeţean Braşov la Curtea de Arbitraj a Camerei
de Comerţ Internaţional de la Paris, din cauza nerespectării clauzelor contractuale pentru realizarea proiectului Spitalului Clinic de Urgenţă de la Hărman, implicit neonorarea unor angajamente de plată în valoare de 1,5 milioane de euro. Cel mai tare i-a supărat însă pe spanioli totala indiferenţă cu care au fost trataţi de conducerea CJ Braşov. Reprezentanţii forului judeţean au cerut amînări la convocarea medierilor din luna aprilie, iar la convocarea din mai nu s-au prezentat. Asta după ce nu au răspuns la niciuna dintre scrisorile trimise de compania Ibadesa. Spaniolii l-au acuzat încă din luna februarie pe Aristotel Căncescu că dă dovadă „de rea-voinţă“ în derularea contractului şi că îi tratează cu „absolut dispreţ“, obţinînd atunci, prin intermediul ambasadorului Spaniei, intervenţia Guvernului român. În ciuda promisiunilor, Consiliul Judeţean Braşov i-a ignorat în continuare pe partenerii spanioli. ,,A devenit absolut clar că nu sînt onorabili, nu sînt demni de încredere şi mint constant
. Impresia este că ne-au păcălit tot timpul şi că nu au nici cea mai mică intenţie să construiască un spital, oricît de necesar ar fi în zonă“, a spus, ieri, José Ignacio Morales Suaréz, vicepreşedinte Ibadesa.

„Vom preveni companiile şi guvernele să investească în ţări nerespectabile“

După ce au trimis Consiliului Judeţean nenumărate scrisori pentru a reveni la problema spitalului şi după ce au văzut că reprezentanţii CJ au refuzat să participe şi la ultimele convocări privind medierile, conducerea Ibadesa s-a săturat să aştepe un semn din partea partenerilor de la Consiliul Judeţean Braşov. „Ne vom asigura că, în afara utilizării tuturor căilor legale spre toate jurisdicţiile implicate pentru a ne apăra interesele, acest caz să devină un fapt larg cunoscut în Spania şi în toată Comunitatea Europeană, pentru a preveni companiile şi guvernele să investească şi să facă afaceri în ţări nerespectabile“, a declarat, ieri, José Ignacio Morales Suaréz, vicepreşedinte Ibadesa, făcînd referire la parteneriatul cu Consiliul Judeţean Braşov.

Consiliul Judeţean n-a plătit nimic

José Ignacio Morales Suaréz a precizat că decizia de a da în judecată Consiliul Judeţean Braşov a fost luată după ce nu au fost onorate nici promisunile făcute în urmă cu patru luni, cînd Ibadesa a fost invitată de către CJ, la cererea ministrului IMM-urilor, Constantin Niţă. La acea întîlnire de la Braşov, compania spaniolă a fost asigurată că în două săptămîni va primi informaţii legate de soluţiile pentru finanţare spitalului. „În 20 februarie 2009, ni s-a comunicat că, în două săptămîni, ni se va oferi o soluţie referitoare la cei patru ani de probleme create de Consiliul Judeţean Braşov. Prin neonorarea contractului semnat legal de Ibadesa, precum şi prin neplata celor trei bilete la ordin, totalizînd 1,5 milioane de euro, bani datoraţi companiei noastre de mai bine de un an, Consiliul Judeţean Braşov s-a expus acum unei greşeli financiare internaţionale“, a mai amintit vicepreşedintele Ibadesa.
„Noi am investit deja, din bugetul propriu al Ibadesa, aproape trei milioane de euro“, a amintit Suaréz. Banii au fost investiţi în principal în plata terţelor părţi, gen furnizări, proiectanţi, arhitecţi. De la demararea discuţiilor cu autorităţile române, compania spaniolă a realizat planurile premergătoare începerii lucrărilor: planul de utilităţi, cel structural, cel arhitectual, sistemul electric al clădirii, pregătirea oamenilor în vederea utilizării echipamentelor. Plus
costurile interne aferente plăţii propriilor tehnicieni, inclusiv multele deplasări în România. Spaniolii mai amintesc că, în aceşti patru ani, în care autorităţle române au tot amînat termenele, Ibadesa a ratat ,,o serie de oportunităţi“.

Cazul se va judeca la Paris

Conform clauzei stipulate în contractul semnat de CJ cu compania Ibadesa, litigiul se va judeca la Paris, la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerţ Internaţional conform legislaţiei europene. „Am încercat pe toate planurile să conciliem, am chemat la mediere toate părţile implicate. Practic, nu s-a ajuns la niciun punct de vedere comun. Doar parţial s-au prezentat cei implicaţi şi s-a realizat un proces-verbal de notificare pe baza căruia compania spaniolă poate să uzeze clauza de arbitraj prin care cazul poate fi judecat la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris“, a declarat avocatul Elisabeta Popa, reprezentantul legal al drepturilor companiei Ibadesa în România.

Ieri, Căncescu a lipsit din Braşov

În replică, reprezentanţii CJ Braşov au precizat că situaţia s-a creat din cauza lipsei fondurilor.
„Noi îi aşteptam pe cei de la Ibadesa la Consiliul Judeţean şi ţineam să ne întîlnim. Ne pare rău cum s-a pus problema, noi avem un contract comercial şi s-a ajuns la nişte acuzaţii privind onorabilitatea. Primii care au modificat contractul sînt cei de la Ibadesa, care au schimbat finanţarea, noi de comun acord am acceptat, avînd în vedere nişte surse, cele din vînzarea unui spital, care nu s-a mai vîndut. A intervenit şi latura politică, cu blocajele respective. Noi lucrăm în continuare pentru obţinerea de fonduri, am avut contacte cu firme care vor să finanţeze acest proiect. O să luăm legătura cu toţi partenerii implicaţi în proiect pentru realizarea lui“, a declarat, ieri, Radu Ispas, administratorul public al judeţului Braşov. Ieri, cînd reprezentanţii Ibadesa s-au aflat la Braşov, preşedintele Consiliului Judeţean se afla la Nürnberg, unde participă la proiectul cultural ,,O zi din Transilvania“.

Istoria unui spital care nu s-a construit

• Potrivit contractului semnat de Consiliul Judeţean şi Ibadesa în 2006, compania spaniolă urma să proiecteze, să construiască şi să doteze un nou spital clinic judeţean de urgenţă la Hărman, investiţia ridicîndu-se la 29,7 milioane de euro. Proiectul prevedea ca unitatea să se întindă pe o suprafaţă de 14 hectare, fiind formată dintr-un ansamblu de 11 clădiri şi avînd o capacitate de 450 de paturi, care ulterior urma să se extindă pînă la 800 de paturi. Viitorul şantier a fost inaugurat în 2006, cînd, în prezenţa conducerii companiei spaniole şi a ambasadorului Spaniei la Bucureşti, autorităţile judeţene au pus piatra de temelie a viitoarei construcţii. Din primăvara lui 2007, lucrările la spitalul de la Hărman ar fi trebuit demarate, astfel încît în 2008 unitatea medicală să fie deja funcţională.

„Am lucrat în unele dintre cele mai sărace state ale lumii şi nu am păţit aşa ceva. Cînd au semnat un angajament de plată, l-au onorat. Fie că e vorba de ţări din Europa sau de Nigeria, îşi respectă angajamentele”
José Ignacio Morales Suaréz, vicepreşedinte Ibadesa