Pensionarii s-au hotarat: daca pana la sfarsitul lunii aprilie guvernantii nu vor da semne ca ar fi interesati sa le rezolve problemele, acestia vor iesi in strada, in fiecare judet. Ieri, in premiera, patru dintre organizatiile de pensionari cele mai reprezentative au dat mana pentru a pune la punct un plan de actiune. Este vorba despre Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Federatia Unirea, Uniunea Generala a Pensionarilor si Federatia Caselor de Ajutor Reciproc pentru Pensionari. Reprezentantii organizatiilor s-au plans ca nici presedintele Basescu si nici primul ministru nu au binevoit sa se intalneasca macar zece minute cu un delegat al pensionarilor.
Singura solutie care le-a ramas pana la declansarea protestelor este sa se planga forurilor europene si internationale. Revendicarile pensionarilor sunt urmatoarele: calcularea echitabila a pensiilor, servicii
de sanatate mai bune pentru batrani, protejarea pensionarilor care stau in locuinte revendicate si sunt pe picior de evacuare.
"Sunt cateva mii de pensionari care, pe perioada activa, au lucrat in acord, au platit contributii sociale in functie de veniturile obtinute, dar la calcularea pensiilor a fost luat in considerare doar salariul tarifar. Un exemplu concret: un inginer care a lucrat la Institutul de Proiectari a avut un salariu tarifar de 3.000 de lei, iar in acord a avut un venit de 10.000 de lei. Ei bine, la calculul pensiei s-a tinut cont doar de cei 3.000 de lei, rezultand, asadar, o pensie cu mult mai mica", ne-a explicat Preda Nedelcu, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor. El a adaugat ca, pe langa aceasta problema, mai exista inca una, legata de recalculare: inca nu s-a gasit nici o solutie pentru pensionarii care nu pot scoate adeverinte cu toate veniturile realizate pe perioada activa. "De un an, oficialii ne mint ca vor rezolva si aceasta problema. Noi am propus ca, in astfel de cazuri, sa se recalculeze pensia in functie de salariul mediu pe ramura de activitate. Au respins aceasta propunere, desi Ministerul Muncii si Casa Nationala de Pensii au fost de acord ca aceasta chiar este o situatie grava. In ianuarie 2006, Mihai Seitan, presedintele Casei de Pensii, ne-a promis ca va lucra la stabilirea unui coeficient care sa fie luat in calcul pentru situatia in care un pensionar nu va putea aduce adeverinta cu veniturile realizate. Nu s-a tinut de promisiune", a mai spus Preda Nedelcu.
O problema la fel de grava o constituie cele aproape 200.000 de familii de batrani din casele nationalizate. Pensionarii au cerut in repetate randuri adoptarea urgenta a unui proiect de lege care prevede ca acestia sa nu poata fi evacuati daca primariile nu le asigura alte locuinte, cu chirie modica. De aceasta facilitate pot beneficia numai cei care indeplinesc cateva conditii: au un venit net lunar de persoana (sot, sotie, copil in intretinere, insotitor) de pana la 1.250 lei, nu au alta locuinta sau masina dobandita dupa publicarea Legii 10 din 2001, nu au bunuri producatoare de uzufruct, colectii sau alte valori de peste 100.000 lei. Conform acestui proiect, de anul viitor consiliile locale ar trebui sa prevada in buget bani pentru construirea sau cumpararea de locuinte sociale, astfel incat cererile urgente sa poata fi acoperite.