Sfintul Sinod a decis ieri infiintarea unei comisii care sa analizeze activitatea BOR in perioada comunista si in cea premergatoare dictaturii.
Comisia nu se va substitui nici CNSAS, nici Comisiei Tismaneanu, asigura inaltii clerici, desi ideea infiintarii ei a plecat practic de la nemultumirea fata de aceste doua institutii. Comisia va fi formata din patru tineri cercetatori mireni - George Enache, Ionut Tudorie, Paul Brusawoski si Adrian Petcu (ultimul angajat al CNSAS), care au publicat deja lucrari avind ca tema Biserica in perioada comunista.
„S-a estimat ca pentru aceasta cercetare obiectiva au nevoie de trei ani si ea va cuprinde in final in jur de 500 de pagini
. Pe parcurs vor prezenta insa si sesiuni de comunicari“, spune pr. Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei. El a precizat ca activitatea comisiei va incepe peste o luna, dupa rezolvarea problemelor logistice, si ca nu este exclus sa se transforme in institut de cercetare.
Un veac de studiu
Sfintul Sinod a decis ca aceasta comisie sa analizeze BOR pe o perioada de un secol, adica sa nu se rezume practic la perioada comunista, ci sa aiba in vizor si momentele premergatoare ei. Cercetarea celor patru istorici se va baza pe bibliografia existenta si pe documentele din diverse arhive, laice si confesionale, sub supervizarea a doi academicieni. „Avem deja acordurile de principiu cu mai multi detinatori de arhiva, iar in perioada urmatoare vom semna si protocoale de colaborare cu institutii precum CNSAS si Arhivele Nationale“, spune preotul Constantin Stoica. Lucrarea elaborata va fi judecata la final de un for stiintific, format din istorici, sociologi si specialisti in drept, „asemeni unei lucrari de doctorat“, dupa cum precizeaza purtatorul de cuvint al Patriarhiei.
Colaboratorii, la vedere
Ideea infiintarii unei comisii numite chiar de BOR a fost discutata inca de anul trecut in Sfintul Sinod, insa aceasta a parut prelatilor cu atit mai necesara dupa publicarea Raportului Tismaneanu. „Au fost prea multe neadevaruri vehiculate la adresa BOR in ultimii ani, afirmatii nedemonstrate in nici un fel. Iar Raportul Tismaneanu, in capitolul despre culte, diminueaza cu totul suferinta Bisericii in perioada comunista“, explica preotul Constantin Stoica ratiunea infiintarii comisiei. El a adaugat ca raportul contine si „afirmatii halucinante, precum aceea despre opera «penibila» a parintelui Staniloaie“. Pentru a preintimpina eventuale suspiciuni fata de obiectivitatea comisiei, Sfintul Sinod a anuntat ca studiul va avea in vedere inclusiv colaborarea unor preoti cu Securitatea.