In localitatile riverane Lapusului situatia a inceput sa se inrautateasca. Cota de inundatie pe raul Lapus, la Lapusel, a fost depasita la ora 17.00, iar hidrologii au declarat alerta cu cod portocaliu in zona. La statia hidrologica Razoare, nivelul apelor era in scadere, insa in continuare era depasita cota de atentie cu 29 de centimetri.
Ultima ora:
Pericol pentru 40 de familii din Bozanta
Mai multe familii de rromi din Bozanta, care au casele in apropierea raului Lapus, sunt in pericol de luni seara dupa ce pe rau s-a depasit cota de inundatie. Autoritatile locale au precizat ca in cazul in care situatia se va agrava se va dispune evacuarea locuintelor si cazarea oamenilor in scoala din localitate.
O echipa din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, condusa de catre seful centrului operational - colonel Dorel Trif, s-a deplasat in zona pentru a evalua efectele.
O suprafata de aproximativ 150 de hectare de teren agricol, situata de o parte si alta a raului Lapus, de pe raza comunei Recea a fost inundat. Populatia din aval de podul Lapusel a fost avertizata sa isi ia masuri de prevenire in cazul in care raul se va revarsa.
Gospodarii inundate la Viseu de Sus
Trei case situate pe strada Bogdan Voda din Viseu de Sus au fost inundate, in seara zilei de luni, in urma averselor de ploaie si a topirii bruste a zapezii. Apa s-a revarsat in curtile oamenilor, dupa ce apa scursa de pe versanti nu a mai putut fi preluata de canalul de scurgere.
Pentru evacuarea apelor, s-a intervenit cu o autospeciala a pompierilor si cu un utilaj din cadrul serviciului
de gospodarie. Evacuarea gospodariilor nu a mai fost necesara dupa ce debitul a inceput sa scada.
Pericolul de inundatii este crescut la Recea, indeosebi in satele apartinatoare – Mocira si Bozanta. Primarul comunei, Octavian Pavel, s-a dus in teren sa evalueze situatia, pentru ca mai multe case aflate pe malul raului Lapus sunt in pericol.
El a asigurat ca iazul de decantare de la Bozanta nu e in pericol si ca nu exista riscul ca acumularea de steril si cianura sa cedeze cum s-a intamplat in luna februarie a anului 2000, cand a avut loc cel mai grav accident ecologic din bazinul hidrografic al Tisei.
Probleme s-au semnalat inca de luni de la orele pranzului, cand in jur de 300 de hectare de teren erau acoperite de ape in Mocira. Primarul Octavian Pavel a declarat ca pagubele nu sunt mari, pentru ca proprietarii nu au avut prea multe culturi de toamna.
Revarsari de ape s-au semnalat si la Sacalaseni, mai ales in satul Coruia, unde Lapusul a iesit din matca in doua locuri. Primarul comunei Sacalaseni a pfrecizat ca apele au sapat pe langa digurile din zona “Doua poduri” si ”Balta Neagra”, reusind sa isi croiasca drum spre culturile oamenilor.
“A iesit din matca in mai multe locuri. S-a rupt cumva pamantul pe langa dig din cauza apei care a crescut. Cele mai mari probleme sunt in Coruia, unde totul e acum sub apa, dar inundatii sunt si la dig, in Sacalaseni”, a relatat primarul Emilian Pop.
Impreuna cu localnicii, acesta se roaga ca ploaia sa inceteze ca sa nu se umfle si mai tare apele Lapusului. “Speram sa se opreasca. Deocamdata am avut noroc ca nu avem gospodarii inundate pentru ca am curatat bine canalele, dar daca mai ploua nu se stie.”
Seful directiei agricole din Maramures, Virgil Tantas, a declarat ca multe din culturile de toamna ar putea fi compromise. ”Erau afectate si dinainte ca terenurile sa se inunde, dar acum se poate pierde si ce a mai rezistat. Este vorba de culturi de grau, orz. Nu avem insa o situatie a suprafetelor calamitate, pentru ca nu mai centralizam astfel de date. Toate sunt raportate la ISU, desi am fi si noi indreptatiti sa le avem.”
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures nu au putut sa precizeze suprafesele de teren afectate de baltiri sau revarsari. Responsabilitatea a fost pasata primarilor, care trebuie sa intocmeasca procesele-verbale in calitate de sefi ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta.
La nivel de judet, deocamdata s-a prezentat un singur bliant, care priveste alunecarile de teren produse
in judet in cursul zilei de luni. Potrivit datelor oficiale, au fost afectate cinci unitati administrativ-teritoriale (Rus, Dumbravita, Carbunar, Ruscova si Copalnic Manastur), o locuinta si doua anexe gospodaresti, 3,7 hectare de poasuni si fanate, 0,3 kilometri de retele de alimentare
cu apa, respectiv de gaz metan, precum si doua drumuri judetene si unul comunal.
Au mai fost semnalate probleme si la Somcuta Mare, unde 17 gospodarii de pe strada Finteus au fost inundate din cauza scurgerilor de pe versanti si a revarsarii unui canal de scurgere. Tot aici a fost afectat drumul pe o portiune de 800 de metri, din care 300 s-au deteriorat. Apa a patruns in curtile si beciurile oamenilor, dar pagubele nu au fost mari.
Primarul localitatii Petru Butean a spus ca strada a fost acoperita cu namol, iar pentru cateva ore in zona nu s-a putut circula decat cu mare dificultate. Apa a inceput sa se retraga abia la orele serii. Oamenii au fost extrem de nemultumiti, spunand ca dupa fiecare ploaie mai abundenta canalizarea refuleaza din cauza ca este subdimensionata.
Valoarea totala a pagubelor nu a fost precizata, insa estimarile sunt sumbre si datorita faptului ca pamantul nu mai are capacitatea sa absoarba cantitatea de apa provenita din precipitatii si topirea zapezilor.