joi, 19 februarie 2009

Monica Macovei, tradata de colegii de la putere

Motiunea impotriva ministrului justitiei a fost adoptata de Senat si gratie unor voturi ale parlamentarilor din Coalitie.

Motiunea anti-Macovei a fost adoptata ieri de Senat "cu ajutorul" senatorilor puterii. Celor 69 de reprezentanti ai opozitiei PSD-PRM-PC li
s-au adaugat 12 de la celelalte partide (cel mai probabil de la PNL si UDMR) si din randul independentilor, motiunea trecand cu 81 de voturi pentru si 46 impotriva.

Si asta in situatia in care PD, PNL si UDMR isi declarasera public sustinerea pentru Monica Macovei. Adoptarea motiunii reprezinta un avertisment pentru Basescu in perspectiva suspendarii sale. Presedintele vine astazi la ora 17.00 in fata parlamentului cu un mesaj privind politica interna.

Opozitia, atac la baioneta

"Demisia! Demisia!", a fost reactia pe care opozitia a avut-o la anuntarea rezultatului votului. Indemnul nu a fost auzit insa si de Monica Macovei, care parasise plenul Senatului inainte ca de la tribuna sa fie citit procesul-verbal al votului. D

e altfel, ministrul justitiei a fost indemnata de senatori sa paraseasca portofoliul de la Palatul Victoria inca din timpul
dezbaterii motiunii. Afirmatiile sale cum ca acuzatiile care i se aduc sunt fara temei, iar demersul de contestare a sa este de fapt unul antireforma i-au facut pe contestatarii ministrului justitiei sa se dezlantuie impotriva sa.

"Nu sunteti dumneavoastra in masura sa va asumati nebunia superioara de a face reforma singura in justitie", a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru. El a continuat, spunand ca Macovei este "un geniu al raului" si o personalitate "absurd opresiva".

Cel mai vehement a fost insa liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care intr-un discurs plin de invective a anuntat ca va repeta circul si astazi, in timpul mesajului
pe care Traian Basescu il va rosti in parlament. "Monica Macovei face pereche cu Traian Basescu. Amandoi au apucaturi dictatoriale si bahice, dar si mania persecutiei", a spus Vadim Tudor.

Nemultumiri si in tabara puterii

Nu numai opozitia a fost cea care a criticat-o pe Monica Macovei, ci si reprezentantii Coalitiei. Inaintea dezbaterii motiunii, liderii UDMR, PNL si chiar ai PD i-au reprosat ministrului justitiei ca nu are o colaborare tocmai buna cu parlamentarii puterii si ca s-a lansat in remarci necolegiale la adresa premierului Tariceanu.

Potrivit unor surse din Alianta, senatorul PNL Paul Pacuraru i-a atras atentia Monicai Macovei ca asociaza in mod eronat parlamentul cu obstructionarea reformei justitiei. La randul sau, Verestoy Attila a tinut sa-i aminteasca ministrului ca UDMR va vota impotriva motiunii, dar face acest gest strict din solidaritate politica cu guvernul.

In discutie a intervenit si ministrul democrat Vasile Blaga, care i-a spus Monicai Macovei ca si-ar putea imbunatati colaborarea cu parlamentarii. Reprosurile au fost reluate, intr-o varianta mult mai blanda, in timpul dezbaterilor din plen. "In relatia cu parlamentul si guvernul, a avut unele inabilitati si asteptam mai multa conlucrare", a declarat senatorul PNL Mario Oprea.

Reactii dupa motiune

Dupa adoptarea motiunii anti-Macovei, presedintele PD Emil Boc a declarat ca a fost vorba despre "un vot care compromite interesele Romaniei".

Liderul PC, Dan Voiculescu, asteapta ca Monica Macovei sa-si dea demisia, iar daca premierul nu o va demite, urmeaza o motiune de cenzura, precizand ca votul demonstreaza ca aceasta avea probleme cu propriii colegi.

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat ca premierul Calin Popescu-Tariceanu ar trebui sa solicite un aviz din partea Curtii Constitutionale pentru a clarifica daca Macovei trebuie demisa. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu isi mentine pozitia potrivit careia Monica Macovei trebuie sa demisioneze.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, considera ca, prin votul dat motiunii, credibilitatea relatiilor din Coalitie a fost "categoric" afectata si ca cineva trebuie sa dea explicatii.

"Este foarte greu sa arunci vina pe cineva atata vreme cat votul este secret, dar asta duce la lipsa increderii intre parteneri", a spus Videanu. El a precizat ca, potrivit Constitutiei, Monica Macovei isi poate duce mandatul pana la capat.

Reglementari

Argumente pro si contra demisiei

Potrivit regulamentului Senatului, motiunea simpla, odata adoptata, devine obligatorie pentru guvern si pentru toate celelalte institutii ale statului.

Cu toate acestea, potrivit Constitutiei, rezultatul motiunii se aduce la cunostinta guvernului, fara vreo alta referire expresa referitoare la demiterea ministrului care a facut obiectul motiunii.

Legea fundamentala prevede ca functia de membru al guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege. Aceasta ultima precizare este insa argumentul contestatarilor lui Macovei.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca regulamentul Senatului, in care se precizeaza ca ministrul trebuie demis, are valoare de lege organica. Intrebat daca este posibil ca premierul sa nu tina cont de votul Senatului, in privinta demiterii ministrului Monica Macovei, presedintele Senatului a declarat: "Sigur, in Romania este posibil orice".

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat recent ca, in cazul in care motiunea anti-Macovei trece, ministrul nu va fi obligat sa-si dea demisia.

Socialistii europeni - contra Macovei, popularii - pro

Vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, a explicat, intr-un interviu pentru RFI Romania, ca in tarile europene „daca parlamentul nu mai are incredere intr-un ministru, el ar trebui sa demisioneze”.

Wiersma a admis rolul lui Macovei in reforma justitiei, dar a sustinut ca „nu depinde de un singur om ca guvernul sa-si indeplineasca angajamentele asumate fata de UE”.

De partea ministrului raman insa popularii europeni, grup la care este afiliat si PD. „Monica Macovei a fost unul dintre arhitectii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”, a apreciat eurodeputatul Markus Farber, sustinand ramanerea acesteia in guvern.