Peste doua mii de tineri doljeni s-au prezentat pâna acum la Biroul de Recrutare si Informare Dolj pentru a se inscrie la concursul pentru locurile oferite de Fortele Armate Române. In Dolj sunt doar doua locuri vacante pentru fortele aeriene, iar la nivel de tara aproape 2.000, majoritatea la Fortele Terestre.
Stabilitatea locului de munca, salariul bun si cariera de militar sunt principalele motive pentru care tinerii din Dolj vor sa se angajeze in armata. Biroul de Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal (CMZ) Dolj a fost luat cu asalt de tineri si tinere care vor sa imbrace haina militara, devenind soldati sau gradati voluntari. Pâna acum, peste 2.000 de doljeni si-au manifestat interesul pentru cariera militara, aproximativ 200 fiind tinere.
Recrutii doljeni se inghesuie pe locurile din tara
Daca pentru locul vacant pentru fortele aeriene perioada de depunere a dosarelor s-a incheiat, pentru cele in cadrul fortelor terestre termenul s-a prelungit pâna pe 15 martie. „In planul de recrutare pentru fortele terestre nu au fost cuprinse si locuri pentru judetul Dolj, insa cei care doresc sa devina soldati sau gradati voluntari pot opta pentru locurile disponibile in tara“, a spus locotenent-colonel Ion Muraretu, ofiter de relatii publice in cadrul CMZ Dolj. Astfel, o mare parte dintre cei peste 2.000 de candidati doljeni au optat pentru cele 1.700 de locuri oferite de fortele terestre in alte orase. Cu alte cuvinte
, numarul candidatilor doljeni este aproape cât cel al locurilor scoase la concurs in toata tara. Conform conducerii CMZ Dolj, putini tineri care vor sa devina militari profesionisti au fost deranjati de faptul ca pot ocupa un loc de militar in alte orase din tara. In cazul acestora, distanta fata de casa este compensata de indemnizatia de 50 la suta din salariu oferita viitorilor angajati pentru plata chiriei. Astfel, tinerii doljeni au fost indrumati spre orasele Bucuresti, Ploiesti si Timisoara, care au un numar mai mare de locuri vacante. Locuri vacante in cadrul fortelor terestre pentru militari voluntari cu sau fara stagiul militar satisfacut sunt si in orasele mai apropiate, Slatina sau Caracal, insa sunt destul de putine. Pentru primul semestru al acestui an, pentru judetul Olt sunt vacante doar opt locuri, dintre care trei pentru cei fara stagiul militar satisfacut. Conform unui comunicat postat pe site-ul Fortelor Terestre Române, cele mai multe locuri vacante, 310, sunt in Cluj.
Oferta irezistibila
Cei peste 2.000 de tineri doljeni care vor sa imbrace haina militara au fost atrasi de facilitatile oferite de Ministerul Apararii.
Soldatii si gradatii voluntari semneaza un contract pe o perioada de pâna la patru ani, cu posibilitatea de prelungire. Solda si indemnizatia de hrana ale unui soldat voluntar debutant sunt peste 1.000 de lei, la care se pot adauga alte sporuri in functie de specialitatea militara si conditiile de munca. Militarilor profesionisti le sunt asigurate echipament, hrana, asistenta medicala si medicamente
gratuite, transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihna sau, in cazul mutarii de la o garnizoana la alta, compensatie lunara pentru chirie. Concediul de odihna anual va fi de 32 de zile calendaristice, iar concediile medicale, platite. Vechimea in serviciu in calitate de soldat se ia in calcul la stabilirea pensiei si a altor drepturi de asigurari
sociale. De asemenea, soldatii vor avea posibilitatea efectuarii de studii, in tara sau in strainatate, cu obligatia de a lucra in armata pe perioade determinate.
Locuri mai multe in scoli
CMZ Dolj a primit si planul de scolarizare pentru institutiile militare de invatamânt pentru anul scolar 2007 - 2008. „Numarul de locuri la unitatile de invatamânt militar este mult mai mare decât in anii anteriori, astfel ca sansele tinerilor de a deveni ofiteri sunt mult mai mari. Invitam absolventii claselor a VIII-a si a XII-a sa ne contacteze pentru a-i indruma catre liceele militare, respectiv academiile militare sau scolile de maistri“, a adaugat Ion Muraretu. Tinerii doljeni care vor sa urmeze cursurile unei unitati de invatamânt militar vor fi indrumati de cadrele CMZ Dolj spre colegiile militare liceale, dar si catre academiile terestre, aeriene, de marina si tehnice din alte judete.
Conditii
Dupa 1 ianuarie 2007, se pot angaja pe locurile disponibile de soldati sau gradati voluntari barbati si femei cu vârsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, cu sau fara stagiu militar satisfacut. Acestia trebuie sa aiba cetatenie româna si domiciliul stabil in România, sa fie apti medical, fizic si psihic, sa nu fi fost condamnati penal si sa nu fie in curs de urmarire penala, sa nu faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice, iar daca fac parte sa declare ca, dupa admiterea in institutia militara de invatamânt sau angajarea ca soldat voluntar, vor renunta la aceasta calitate.