sâmbătă, 21 februarie 2009

Bancile nu relaxeaza creditele nici cu girul BNR

hiar daca BNR a relaxat conditiile de creditare pentru persoanele fizice, bancile intarzie sa puna pe piata noile oferte asa-zis „avantajoase“. Clientii sunt nevoiti sa se imprumute in continuare cu dobanzi mari si platind avans la creditele ipotecare

Romanii vor putea beneficia de noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind flexibilitatea creditarii, abia peste cateva luni, cu toate ca documentul a fost adoptat luna aceasta, sunt de parere bancherii. Totodata, chiar daca BNR a anuntat ca, prin noul regulament, fiecare banca comerciala isi va crea propria politica de creditare, bancherii sunt destul de sceptici in aceasta privinta, deoarece banca centrala ii va supraveghea in continuare. „Fiecare banca va trebui sa-si stabileasca un nou pachet de norme si de oferte de produse de credit. Acum, lucram cu toti la noile pachete care, dupa ce le vom finaliza va trebui sa le trimitem la banca centrala pentru aprobare”, a declarat preseditele Consiliului de Administratie al Bancpost, Mihai Bogza, in cadrul unui seminar organizat de Finzoom. „Nu toate bancile sunt pregatite sa trimita la BNR un set complet de norme, riscuri si produse de credit intr-un timp
foarte scurt”, a declarat directorul de credite al Emporiki Bank, Anton Oana.

O singura banca si-a prezentat noua politica de creditare
Cu exceptia Alpha Bank, care a anuntat ca va pastra avansul de 15% la creditele ipotecare, nici o banca nu si-a prezentat, pana la aceasta data, noua politica de creditare. „Mai trebuie sa treaca o perioada destul de mare pana cand bancile isi vor pune la punct propriile norme. Oricum, riscurile nu vor fi cu mult diferite de cele de acum”, a declarat reprezentantul Emporiki Bank. Totodata, fiecare banca asteapta sa vada ce produse lanseaza si concurentele de pe piata. „Stabilirea ofertelor reprezinta un proces amplu de noi produse la care se lucreaza, in prezent. Mai asteptam, deocamdata, sa vedem ce doreste exact piata, ce vor clientii si, bineinteles, cum vor actiona si celelalte banci”, ne-a declarat directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.
Mihai Bogza a anticipat ca noile norme vor prevedea anumite categorii de clienti si o anumita scala a avansului. „Dupa ce vom avea aprobarea bancii centrale, vom avea produse «vedeta» pe care le vom promova”, a adaugat oficialul Bancpost.

Eliminarea avansului scumpeste creditele
Renuntarea la avans nu ar trebui sa reprezinte un motiv de bucurie pentru romani, deoarece creditele vor deveni mai scumpe. „Daca bancile elimina avansul, vor mari dobanzile si costurile aferente creditarii. Cu cat riscurile sunt mai mari, cu atat produsele sunt mai scumpe”, ne-a declarat Ionut Patrahau. De asemenea, cu toate ca BNR nu mai impune bancilor sa solicite avansul obligatoriu, acestea il vor pastra in continuare. „Avansul nu va cobori sub 15%. In Romania avem o piata imobiliara care se apropie de un top, iar micsorarea avansului ar reprezenta un adevarat esec”, a declarat reprezentantul Emporiki Bank, Anton Oana.

Bancile vor face liste cu clientii seriosi
Bancherii vor sa ofere credite cu dobanzi mai mici pentru clientii seriosi, care au un scoring bun. In prezent, in Romania, dobanda este diferentiata doar pentru clientii persoane juridice, in functie de ratingul fiecaruia in parte. „La persoanele fizice, bancile nu stiu daca un anumit client a mai avut, inainte, un credit pe care l-a platit cu proximitate. Bancile trebuie sa furnizeze listele pozitive, astfel incat sa putem acorda credite in functie de scoringul fiecarui client”, a declarat Mihai Bogza. El a adaugat ca o banca nu este suficient de prudenta daca nu are suficiente date despre client, despre antecedentele bancare ale acestuia.