Spre disperarea locuitorilor din zona Lacul Tei - Barbu Văcărescu, Primăria Sectorului 2 a dat autorizaţie de construire pentru o fabrică de chibrituri, chiar între case. Culmea este că această autorizaţie, eliberată în iunie trecut, încalcă planul urbanistic zonal al Sectorului 2, aprobat chiar de Direcţia de urbanism din primărie şi regulamentul de construire aferent acestuia. În acest act scrie clar că activităţile manufacturiere cu suprafaţă desfăşurată mai mare de 250 mp nu pot fi construite în sector decât dacă se obţine aprobare printr-un plan urbanistic de detaliu.
Or, fabrica de chibrituri care a primit aprobarea instituţiei are o suprafaţă de circa 500 mp, iar investitorii nu au un plan urbanistic de detaliu aprobat. Deşi reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) au semnalat această ilegalitate şi au cerut primarului Onţanu anularea autorizaţiei, în contencios administrativ, acesta s-a făcut că nu ştie despre ce este vorba.
O făbricuţă liniştită şi nepericuloasă
„Problema majoră este că o construcţie industrială nu are ce să caute într-o zonă rezidenţială, lucru spus şi în Planul urbanistic zonal al sectorului 2 şi în regulamentul de construire aferent acestuia. În plus
, se încalcă coeficientul de ocupare al terenului şi Codul Civil. Am solicitat primarului să atace autorizaţia în contencios administrativ, dar acest lucru nu s-a întâmplat, ei venind cu nişte argumente pe care noi nu le-am luat în considerare”, ne-a declarat Petru Cost, inspector în cadrul ISC.
Argumentele trimise de primărie inspectoratului sfidează bunul-simţ. „Suprafaţa alocată depozitării şi atelierelor este de 199,88 mp. Funcţiunea nu afectează liniştea, securitatea şi salubrizarea zonei, deoarece confecţionează cutii de chibrituri”, este răspunsul pe care arhitectul-şef al sectorului 2, Adriana Bagdasar, l-a dat ISC. În plus, în adresă este scris faptul că holurile, scările şi spaţiile administrative nu fac parte din construcţie, iar spaţiile destinate producţiei se încadrează în limita de 250 mp.
În urmă cu trei zile, ISC a făcut sesizare la prefectură, cerând atacarea autorizaţiei în contencios administrativ, în vederea anulării. Momentan, nu s-a primit nici un răspuns de la această instituţie, însă termenul legal de 30 de zile nu a expirat.