Formatiunea politica a premierului ucrainean, Iulia Timosenko, BIUT, a acuzat marti seara Ministerul ucrainean de Externe (MAE), ca nu informeaza practic deloc opinia publica din Ucraina, in privinta contenciosului in derulare in prezent la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga. Potrivit lui Vladimir Polahalo, unul din membrii de frunte ai partidului premierului Iulia Timosenko, Romania "contesta apartenenta Insulei Serpilor", la Ucraina, relateaza miercuri publicatia Novai Reghion, preluata de Agerpres.
Intr-o declaratie de presa, intens mediatizata, Polahalo a afirmat ca "tacerea MAE de la Kiev ar putea constitui o dovada a existentei unui acord secret, intre presedintele Viktor Iuscenko si partea romana".
"Referitor la pozitia MAE-ului nostru, cred ca tacerea sa si pozitia sa pasiva, ceea ce inseamna o reactie inadecvata la pretentiile Romaniei din perspectiva securitatii europene si a principiilor OSCE, constituie o reactie si o politica a strutului. Este clar ca nu este vorba de Insula Serpilor propriu-zis, ci de zacamintele de hidrocarburi din jurul sau. De aceea cred ca tacerea presedintelui Iuscenko are o explicatie simpla", a declarat reprezentantul BIUT, subliniind ca nu exclude ca "intre Iuscenko si partea romana sa existe anumite intelegeri".
Precedentul Kerci
In opinia sa, "Iuscenko, la fel ca si fostul premier Viktor Ianukovici, accepta cu multa usurinta astfel de intelegeri, asa cum s-a intamplat in cazul concesionarii sectorului bogat in hidrocarburi de langa Kerci (din Marea
Neagra) companiei americane Vanco, in conditii dezavantajoase pentru partea ucraineana".
"Presedintele Iuscenko a preferat sa se concentreze pe conflictul georgian, in ideea ca aceasta tema ii va ridica ratingul, inaintea alegerilor prezidentiale. Greseste insa amarnic. Mai bine s-ar fi ocupat de problema platoului continental al Insulei Serpilor, si nu cu amenintarile virtuale din partea Rusiei. Am mari suspiciuni ca firma Vanco nu este singura compania
pe care Iuscenko incearca s-o planteze pe teritoriul ucrainean", a spus in continuare parlamentarul BIUT, accentuand ca "nu exclude o intelegere similara intre Iuscenko si partea romana".
"Prin aceasta se explica tacerea diplomatiei de la Kiev la pretentiile teritoriale ale Romaniei fata de Ucraina", a insistat reprezentantul BIUT.
Dupa cum a relatat anterior Novai Reghion, cu referire la presa romana, reprezentantii Bucurestiului la CIJ s-au declarat multumiti de felul in care se deruleaza faza orala a procesului privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive intre Romania si Ucraina in Marea Neagra
.
Presa ucraineana l-a acuzat in aceste zile pe Viktor Iuscenko de un pact secret cu Bucurestiul, in timpul recentei vizite a omologului sau roman Traian Basescu la Kiev. Potrivit acestei intelegeri, la care face referire portalul Verssi, Iuscenko ar fi consimtit sa predea fara prea multa lupta Insula Serpilor, primind asigurari
de la partea romana, ca Romania va sprijini acordarea MAP (Membership Action Plan), de catre NATO
Ucrainei in decembrie.
Unii analisti de la Kiev estimeaza ca un eventual esec al Ucrainei in contenciosul cu Romania la Haga, va duce la caderea libera a presedintelui ucrainean in sondaje, ceea ce ii va afecta serios sansele de victorie la viitorul scrutin prezidential, la care a anuntat deja ca va participa.