Contingentul din Irak, redus cu 8.000 de oameni, iar cel din Afganistan – sporit cu 4.500 de militari
Deciziile grele, lăsate pe umerii succesorului la Casa Albă
Circa 4.500 de militari nu vor putea să se bucure prea multă vreme pentru că vor fi scăpat de iadul din Irak, pentru că, la începutul anului viitor, ar trebui să fie amplasaţi în Afganistan. Aceasta este ultima decizie strategică de gestionare a celor două conflicte în care a implicat America încă din primul său mandat, în octombrie 2001, respectiv martie 2003, pe care a luat-o preşedintele George W. Bush.
Anunţul oficial al permutării trupelor era aşteptat să fie făcut, ieri seară, cu prilejul unui discurs la Universitatea Naţională de Apărare din capitala SUA. Numai că, în loc de vreo mult-aşteptată retragere masivă (care ar fi putut avea un impact favorabil şi asupra campaniei electorale a candidatului republican, John McCain), Bush nu le poate promite americanilor decât o retragere precaută.
El consideră că „progresul din Irak este încă fragil şi reversibil”, astfel că nu poate decide decât retragerea a 8.000 de militari din contingentul de 146.000 de oameni din Irak, începând cu februarie 2009. Tot la începutul anului viitor, alţi 4.500 de militari ai SUA vor fi trimişi să limiteze atacurile talibanilor din Afganistan.
Unităţile nu vor fi mutate direct de pe un front pe altul, dar este puţin probabil ca cei trimişi în Afgansitan să nu fie militari care şi-au terminat cel puţin un stagiu de câteva luni în Irak şi acum se aflau în perioada de refacere.
Victoria în Afganistan, mai nesigură decât în Irak?
Bush este de părere – asemenea candidatului democrat la preşedinţie, Barack Obama – că angajamentul american în Afganistan trebuie extins, altfel această ţară nu poate face faţă singură revenirii în forţă a talibanilor. „Oricât bine am făcut în această ţară, trebuie să facem mai mult. Spre deosebire de Irak, există puţine resurse naturale
şi o infrastructură subdezvoltată. Instituţiile democratice sunt fragile”, consideră Bush.
Însă, pe lângă pregătirea încă deficitară a noii armate afgane şi ritmul lent în care aliaţii din NATO îşi îndeplinesc angajamentele vizând sporirea efectivelor din această ţară, Bush a mai descoperit un vinovat pentru lipsa de progres pe acest front. „Fiecare naţiune are obligaţia să-şi guverneze teritoriul şi să se asigure că nu devine un refugiu pentru terorişti” – aceasta este admonestarea publică a lui Bush pentru autorităţile de la Islamabad. Din pricina lipsei de cooperare a trupelor pakistaneze, acuzate cel puţin că „închid ochii” faţă de teroriştii refugiaţi pe teritoriul ţării, comandamentul american din Afganistan s-a văzut nevoit să ordone tot mai multe bombardamente aeriene în Pakistan.
Alte posibile retrageri din Irak, în 2009
În ceea ce priveşte situaţia din Irak, Bush nu poate promite decât posibile noi retrageri în prima jumătate a anului 2009, adică atunci când el nu se va mai afla la Casa Albă. Această ultimă permutare de trupe este ultima decizie strategică asumată de Bush, care vrea să-i lase generalului David Petraeus orice decizii ulterioare în aces sens. Petraeus va deveni comandant al US Central Command, structura militară a Pentagonului care gestionează „cea mai fierbinte” zonă a planetei, unde se află teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, Iranul şi alte state „nesigure” precum Siria.