joi, 18 decembrie 2008
Ideea unei piete de actiuni la Sibiu a trait doar doua zile
Oficialii celor trei societati de brokeraj, HTI Valori Mobiliare, Broker Cluj si Swiss Capital, care au facut solicitarea initiala, au spus ca doresc ca pana la finalizarea negocierilor si demersurilor de fuziune cu Bursa din Bucuresti sa nu mai faca nici un demers dintre cele propuse, astfel incat sa nu creeze confuzie privind obiectivul principal urmarit - fuziunea dintre cele doua piete
Presedintele KD Group a demisionat
Procurorii au finalizat ancheta in cazul Rompetrol
Printre persoanele chemate de procurori pentru unele detalii este si Petrica Grama, in prezent director al Directiei de Evaluare a Venitului Bugetului General Consolidat. Grama are calitate de invinuit in dosarul Rompetrol. Saptamana viitoare, fiecare invinuit va fi convocat pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala. Ulterior, va fi redactat rechizitoriul si va fi trimis in instanta.
Fondul Proprietatea a preluat 19,9% din WTC Bucuresti
Potrivit unui anunt al WTC, inlocuirea AVAS cu Fondul Proprietatea a fost aprobata de actionarii companiei, avand in vedere transferul de actiuni intervenit intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Fondul Proprietatea in baza legii 247/2005 si a hotararii de Guvern privind infiintarea fondului.
CA IB Asset Management devine Pioneer Asset Management
Cladirea Universul, preluata de un american
Desi are ca principal obiect de activitate tiparirea ziarelor, Universul este interesanta mai ales ca investitie imobiliara datorita cladirii si terenului pe care il detine in centrul Capitalei. Compania detine 1,4 hectare de teren si 4.000 de metri patrati construiti.
Pentru un pret corect Ardaf se va vinde, crede un broker de asigurari
"Vanzarea este masura cea mai vehiculata pentru Ardaf in ultima perioada. Compania este in continuare atractiva pentru un investitor, chiar si unul strain, dar ceea ce conteaza cel mai mult este pretul cerut", a declarat pentru ZF Cristian Fugaciu, directorul general al celui mai mare broker de asigurare din Romania, Marsh.
El este de parere ca scaderea pretului actiunilor Ardaf face societatea si mai atractiva pentru un potential cumparator. "Atunci cand un investitor vrea sa intre pe o piata de asigurare si sa nu o ia de la zero, se uita dupa companiile cu reteaua dezvoltata, iar Ardaf are si retea, si angajati destui", considera Fugaciu. Pentru pretul corect, Ardaf se va vinde, daca actionarii decid sa ofere pietei spre vanzare titlurile asiguratorului, spune el. Cat despre sanatatea financiara a companiei, aceasta poate fi stabilita de orice investitor interesat in urma unui due-diligence, a mai spus el.
Compania Ardaf a intrat efectiv in procesul de administrare speciala incepand de ieri, cand administratorul special delegat de CSA, avocatul independent Radu Cocea, a ajuns la sediul companiei pentru a-si prelua mandatul.
Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administrare al Ardaf, a confirmat ca administratorul special a ajuns ieri la companie si ca activitatea curenta se desfasoara normal la Ardaf: se vand polite, se fac subscrieri si se platesc daune.
Desi compania poate fi inca vanduta dupa finalizarea planului de redresare financiara decis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), detinatorii semnificativi de titluri nu au luat inca o decizie ferma in acest sens. Societatea este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine prin firma Tender SA 70,69% din titlurile Ardaf. Contactati de ZF, reprezentantii Tender SA nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei. De asemenea, austriecii de la Raiffeisen Zentralbank nu au luat inca o decizie referitoare la viitorul participatiei lor de 10,19% in cadrul Ardaf.
Conform deciziei CSA, actionarii companiei trebuie sa majoreze capitalul societatii cu aproape 31 mil. euro pana la data de 30 septembrie.
Sedinta diferita pentru banci la Bursa
Titlurile Bancii Carpatica au revenit de altfel ieri la tranzactionare, dupa o suspendare pentru operarea majorarii de capital derulata in acest an. Capitalul social al bancii s-a majorat cu 12,45 milioane de lei (3,5 mil. euro), pana la 115,7 milioane de lei (32,2 mil. euro), prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net obtinut anul trecut. Tranzactiile realizate ieri cu actiunile acestei banci au fost de sub 5.000 de euro, inchiderea facandu-se la pretul de 0,52 lei/actiune.
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Dafora vrea sa achizitioneze instalatii de 21,8 mil. euro
Consiliul de Administratie propune actionarilor achizitionarea a doua utilaje de foraj, unul in valoare de 15,6 mil. euro, iar cel de-al doilea de 6,2 mil. euro. Contractele urmeaza sa fie incheiate pe o perioada de sapte ani. Actionarii vor discuta propunerea administratorilor la 6 august.
Raiffeisen: Transilvania ar trebui sa se vanda in acest an
RCI a emis ieri o actualizare la analiza pe actiunile bancii, in urma cresterilor puternice inregistrate de aceste titluri in ultima perioada, care au dus pretul actiunilor aproape de maximul istoric. Aprecierile recente, spun analistii de la Raiffeisen, au fost determinate tocmai de aparitia unor noi zvonuri in piata privind vanzarea bancii.
Concefa Sibiu a pus ochii pe Constructii Feroviare Timisoara
"Compania nu merge foarte bine in acest moment si cred ca integrata in grupul nostru va fi mult mai eficienta, pentru ca are activitati complementare", a declarat Horatiu Cercel, directorul general al Concefa Sibiu (COFI).
Aker Yads va construi in Romania carena unei nave de 140 mil. dolari
Fondul RC2 Ltd a vandut saptamana aceasta 2,58% din Albalact
Brokerii, bancile si asiguratorii nu pot fi agentii de rating
Mittal Steel Iasi a imprumutat 20 mil. $ de la o firma din grup
Socep Constanta reconvoaca AGA pentru majorarea capitalului
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Fondurile mutuale de actiuni au pierdut pe mana SIF-urilor in primul semestru
Corectiile bursiere din prima jumatate a anului au adus modificari putine in strategia de investitii a principalelor fonduri de actiuni. Emitentii care au atras cele mai consistente plasamente in primul semestrul al anului au fost SIF-urile, la fel ca si in prima jumatate a anului trecut cand Bursa raporta cresteri de peste 20%.
SIF-urile sunt nelipsite din portofoliile fondurilor de actiuni, fiind preferate pentru gradul ridicat de lichiditate si potentialul de crestere confirmat de o evolutie istorica buna. In primul semestru al anului insa SIF-urile nu au mai functionat ca motoare de crestere pentru randamentele fondurilor de actiuni, inregistrand printre cele mai abrupte scaderi bursiere. Daca indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa, a incheiat primul semestru cu o depreciere de 33,8%, iar BET-C, indicele care include toti emitentii bursieri, a scazut cu 30,4%, indicele celor cinci SIF-uri a pierdut peste 41% din valoare.
Sefii celor cinci SIF-uri se bat pentru doua locuri in Consiliul de Supraveghere al BCR
Din partea SIF Banat-Crisana va candida Ioan Cuzman, care detine si functia de presedinte al societatii de investitii, Alexandru Matei va reprezenta SIF Moldova, al treilea candidat este Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.
Drepturi de alocare si pentru majorarile de capital
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a reglementat printr-o decizie emisa in buletinul saptamanal modul de emitere a drepturilor de alocare in cazul operatiunilor de modificare a capitalului unei companii listate pe Bursa sau piata RASDAQ derivata din diferite operatiuni in care sunt incluse si divizarile sau fuziunile.
Vanguard evalueaza Flamingo cu 24% peste pretul din piata
Comparand indicatorii financiari ai Flamingo cu cei ai altor companii similare din regiune, analistii de la Vanguard au estimat un pret tinta pentru actiunile Flamingo de 0,2087 lei/actiune, apropiat de cel din piata la data raportului.
Transparenta salariilor managerilor s-a pierdut in anexe
"Primele si salariile nu se gasesc in informatiile ce fac obiectul anexei (care stabileste modelul dupa care companiile trebuie sa redacteze rapoartele catre investitori - n. red.)", au raspuns reprezentantii CNVM.
Anexa face parte dintr-un regulament aprobat chiar de CNVM si precizeaza, printre altele, datele care ar trebui publicate de companii in cazul actelor juridice incheiate cu managerii. Printre acestea se numara tipul actului juridic, care ar putea fi de exemplu un contract de management, valoarea sau durata actului juridic.
Reprezentantii CNVM nu au formulat un raspuns la intrebarea daca societatile listate pe piata romaneasca ar trebui sa publice salariile avand in vedere prevederile legii pietei de capital, pe care Comisia trebuie sa o puna in aplicare. Ei nu au precizat nici daca intentioneaza sa realizeze un formular special pentru ca societatile sa poata raporta aceste informatii si nici nu au explicat ce prevederi sunt de fapt aplicabile informatiilor privind salariile.
Conform legislatiei pietei de capital, companiile trebuie sa faca publice toate actele juridice cu o valoare cumulata de 50.000 de euro incheiate cu administratorii sau salariatii. Companiile publica insa de regula doar tranzactiile comerciale incheiate cu acestia, nu si actele juridice cum ar fi contractele de munca sau acordarea de bonusuri, astfel ca informatii despre castigurile managerilor sunt anunate doar accidental sau circula pe piata ca zvonuri.
Fostii proprietari pot cumpara actiuni Transgaz cu 22% peste pretul de pe Bursa
Consiliul Policolor a renuntat la Ivan Sokolov
Bosanceanu a facut 1,4 milioane de euro profit la Santierul Naval Constanta
Societatile de brokeraj fac concedieri si inchid agentii din cauza crizei de pe Bursa
Societatile de brokeraj se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari in conditiile in care scaderile de pe Bursa tin investitorii departe de piata, iar valoarea tranzactiilor a scazut cu peste 60% fata de nivelul din urma cu un an.
In aceste conditii, multe dintre agentiile societatilor de brokeraj au devenit neprofitabile, iar castigurile agentilor de servicii de investitii financiare (ASIF) au scazut puternic.
"Eu nu mi-am propus sa fac restructurare, dar agentiile nerentabile se inchid automat. Daca o agentie merge trei luni pe pierdere, o inchid. In ceea ce priveste brokerii, cei mai tineri cer singuri sa plece, in conditiile in care veniturile din comisioane au scazut foarte mult, cu circa 60% fata de anul trecut", spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest.
El a mentionat ca afacerile societatii au scazut cu peste 50% in prima parte a anului, fiind afectate toate segmentele de activitate, atat cel al investitorilor activi, cat si cel al vanzarilor de cupoane.
Confident a intermediat tranzactii de circa 39 mil. euro in primele sapte luni ale anului, in scadere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, ocupand locul 24 in topul societatilor de brokeraj.
Firma a concediat 11 brokeri in ultimele doua luni si a inchis doua agentii, potrivit datelor disponibile la CNVM. Prime Transaction, care ocupa locul 21 in top dupa primele sapte luni, a inchis trei agentii si a concediat 10 brokeri, in timp ce GM Invest, firma de pe locul 19, a inchis sase agentii si a renuntat la cinci brokeri, potrivit raportarilor disponibile.
Reprezentantii celor doua societati nu au dorit sa comenteze situatia.
Printre societatile de brokeraj care si-au mai restrans activitatea in ultimele luni se numara Equity Invest, care a inchis doua agentii, dar si Carpatica Invest sau Broker Cluj, doua dintre principalele societati de brokeraj de retail care au renuntat la o parte dintre brokeri.
O noua zi de deriva. Volatilitatea atinge cote maxime
Per ansamblu, insa, Bursa continua pierderile importante cu care a inceput saptamana, aliniindu-se practic la evolutia internationala a pietelor de capital.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a pierdut ieri 1,9%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a scazut la randul sau cu 1,9%. Societatile de investitii financiare au inchis sedinta trecuta cu o usoara crestere fata de nivelurile de luni, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se ieri cu 0,1%, dupa ce in deschiderea sedintei unele dintre SIF-uri au scazut cu peste 3%.
duminică, 23 noiembrie 2008
Piata frigiderelor din Romania sau povestea cabinetului care se transforma in combina
"Surprinzator, chiar daca includem toate categoriile (frigidere, combine, congelatoare si lazi frigorifice) vanzarile de frigidere nu le depasesc pe cele de masini de spalat", spune Lorand Szarvadi, managing director al Interexop Ltd, care detine reteaua de magazine de produse electronice si electrocasnice Domo.
Incepe inlocuirea
"Intre 1990 si 2002 piata a fost foarte stabila, ca numar de unitati vandute, modificarile realizandu-se mai degraba in structura diferitelor categorii de echipamente. De acum incolo insa, putem sa ne asteptam la o crestere de piata din cauza ca s-a intensificat procesul de inlocuire a echipamentelor achizitionate inainte de 1990", spune Szarvadi.
Anca Rosu, director de marketing la Daewoo Electronics, este si mai optimista. "tinand cont de volumul scazut de vanzare pentru majoritatea marcilor inregistrat in 2000, care a fost cel mai dificil pentru cei implicati in acest business, ne asteptam pentru acest an la o crestere usoara in vanzari, pentru ca in perioada 2003-2004 sa vedem o imbunatatire a acestui ritm, datorita perioadei de inlocuire a produselor vechi, cumparate cu 5-6 ani in urma", spune Rosu.
Tocmai acest potential de crestere a stat la baza intrarii pe piata romaneasca a celor mai importanti jucatori internationali in domeniu. "Astfel, dupa Electrolux, Whirlpool, Merloni, Bosch-Siemens, a aparut un nou jucator pe piata, grupul turc Arcelik", adauga Szarvadi.
Grupul turc a achizitionat recent pachetul majoritar de actiuni la producatorul roman Arctic, din Gaesti. De achizitionarea fabricii de la Gaesti, care are o capacitate de productie de 350.000 frigidere anual, au mai fost interesate grupul suedez Electrolux, cel american Whirlpool si un grup chinezesc, Haier. Pe rand insa, suedezii, americanii si chinezii au iesi din cursa. Daca in cazul celor de la Electrolux pretul a fost considerat prea mare, mai ales ca grupul suedez avea deja o fabrica de frigidere in Ungaria, in cazul americanilor de la Whirlpool interesul a scazut o data cu achizitionarea producatorului polonez Polar, care avea o pozitie foarte buna in regiune.
Trei jucatori- 80% din piata
Prin urmare, in acest moment in Romania lupta cea mai intensa se poarta intre trei grupuri care realizeaza cumulat peste 80% din vanzari. In prim plan se afla grupul turc Arcelik, care prin marcile Arctic si Beko detine aproape jumatate din piata romaneasca. Arctic este singura marca de frigidere produse local si detine 43-45% din piata locala.
Principalii concurenti ai grupului turc sunt Whirlpool, care, prin marcile Whirlpool si Polar se apropie de 20% si Electrolux, care cu marcile Zanussi si Electrolux ajunge la 15% din piata.
Dintre urmaritori, cei mai bine plasati sunt italienii de la Merloni, care prin marcile Indesit si Ariston depasesc granita de 5% din piata. Restul jucatorilor de pe piata romaneasca, printre care se afla coreenii de la Daewoo sau LG, precum si nemtii de la Bosch Siemens, detin fiecare cote de mai putin de 5% din piata romaneasca de frigidere.
Pentru unii dintre ei insa o cota de piata mica nu inseamna neaparat insucces.
"Noi ne axam pe o nisa a pietei de echipamente frigorifice si anume segmentul no-frost, adica al produselor fara gheata. In acest segment, cota noastra de piata este mult mai relevanta, fiind de cateva ori mai mare decat pe totalul pietei" spune Anca Rosu de la Daewoo Electronics.
Pe acest segment, unde rata profitabilitatii este mai ridicata, publicul tinta fiind persoane cu venituri peste medie, germanii (Bosch-Siemens) si coreenii (Daewoo si LG ) sunt cei care "fac legea".
Pretul, decisiv la alegere
Cu exceptia produselor "no frost" insa, in celelalte segmente ale pietei de echipamente frigorifice decizia de cumparare este influentata de cele mai multe ori in mod decisiv de pret.
"Pretul a fost si ramane in continuare un criteriu foarte important, produsele low-end (cele mai ieftine - n. red) reprezentand 75% din piata in unitati si 60% valoric. De la an la an insa creste volumul segmentului mediu si al produselor high-end (cele mai scumpe si cu cea mai ridicata calitate - n. red)", crede Szarvadi.
Intr-o astfel de piata orientata spre pret, era normal ca pana acum consumul de energie sa nu fie una dintre prioritati la achizitionarea unui echipament frigorific, este parere Marius Ghenea, director general al retelei de magazine electronice si electrocasnice Flanco. "Clasa de energie abia incepe sa fie un argument serios in alegerea frigiderului", completeaza reprezentantul retelei de magazine Domo. Tocmai ca urmare a acestei tendinte, multi dintre importatorii prezenti pe piata locala si-au adaptat gama de produse. "Daca anul acest am avem in oferta produse din clasa de energie B, de anul viitor toata gama de combine frigorifice va fi de clasa A energie, ceea ce inseamna o reducere cu 25% a consumului fata de produsele din clasa B", sustine Anca Rosu.
Cu toate acestea, achizitia unui frigider ramane o decizie luata dupa ureche.
"Cumparatorii nu sunt inca pragmatici, adica nu stiu dinainte ceea ce vor datorita necunoasterii produselor in general (criterii tehnice, fiabilitate, mod de functionare)", spune reprezentantul Daewoo Electronics.
O alta tendinta de schimbare a comportamentului consumatorului este determinata, spun jucatorii din piata, de orientarea catre produse cu o capacitate mai mare.
"Cabinetul" - frigiderul cu o usa
In acceptiunea clasica, frigiderul are o singura usa. Acest tip de frigider, denumit si "cabinet" reprezinta in acest moment doar 25% din totalul vanzarilor de echipamente frigorifice noi de pe piata romaneasca.
Cea mai mare cota de piata in acest segment, considerat low-end, este detinuta de producatorul local Arctic, cu peste 60%, pe locul doi in top aflandu-se Zanussi, cu 20%. Situatia este aceeasi si in cazul congelatorului simplu cu o usa, segment care reprezinta la randul sau o cota de mai putin de 10% din vanzarile de produse frigorifice.
"Acest tip de produse sunt insa din ce in ce mai mult inlocuite in preferintele consumatorilor de frigiderele cu doua usi si mai ales de combinele frigorifice" spune Marius Ghenea de la Flanco.
Tocmai de aceea, in prezent denumirea de frigider desemneaza produsul electrocasnic cu doua usi, una pentru frigiderul propriu-zis iar cealalta pentru congelator, care este amplasat in partea de sus. Acest tip de produs reprezinta in acest moment 30% din totalul pietei romanesti de echipamente frigorifice.
Cerere pentru combine
Combinele frigorifice, care reprezinta tot 30% din piata, vor cunoaste in urmatoarea perioada, spun jucatorii din piata, o crestere mai puternica decat a frigiderelor cu doua usi. Desi seamana cu frigiderele cu doua usi, combinele frigorifice au congelatorul amplasat in partea de jos. La combine, congelatorul are dimensiuni mai mari decat in cazul frigiderului si este prevazut cu sertare.
"Cererea de combine este pe un trend crescator datorita consumului mai redus de energie, a economiei de spatiu (combinele sunt mai inalte si mai inguste) si a designului ergonomic, cu forme mai rotunjite comparativ cu frigiderele", adauga directorul de marketing al Daewoo Electronics.
Si pe piata combinelor frigorifice ponderea cea ai mare pe piata este detinuta de de segmentul low-end. "Modelele Arctic, Beko si cele Whirlpool care au fost produse la Gaesti detin cele mai importante cote de piata", crede Marius Ghenea.
Potrivit acestuia, segmentul low-end reprezinta peste 60% din piata combinelor frigorifice, restul fiind reprezentat de segmentul mediu si cel de high-end, cu 5%.
20% din vanzarile de electrocasnice
Indiferent carui segment de pret apartine, frigiderul sau combina frigorifica reprezinta ponderi importante in vanzarile companiilor de produse electrocasnice din Romania.
In prezent, o cincime din business-ul Flanco este reprezentat de frigidere, adica "un procent similar cu cel reprezentat de frigidere in totalul pietei de produse elctrocasnice", spune directorul general al Flanco, Marius Ghenea. In cazul competitorului sau Interexpo, care detine reteaua de magazine Domo, cota de piata a companiei in segmentul de frigidere este peste cota companiei din piata de electrocasnice.
Vanzarile ar putea fi si mai mari, cred jucatorii din piata, in conditiile in care s-ar dezvolta sistemul de creditare.
"In prezent, 30-40% din produsele frigorifice Daewoo se vand in rate, insa valorile ar putea fi si mai mari in cazul in care creditul ar fi accesibil unor segmente mai largi ale populatiei", crede Anca Rosu.
Frigiderul este din ce in ce mai mult achizitionat in rate si in cazul retelei Domo. "In al patrulea trimestru al acestui an aproape 40% din vanzarile noastre de aparate frigorifice vor fi realizate prin intermediul produsului pe care l-am dezvoltat impreuna cu Raiffeisen Bank", adauga Szarvadi.
Faianta romaneasca si gresia de import, "vedete" pe o piata de 90 mil. dolari
vineri, 19 septembrie 2008
UEFA confirma ca a primit o scrisoare pentru a investiga corectitudinea jocului Romania vs Albania 6-1
Foto: Associated Press
In urma cu citeva zile, primul minstru albanez Sali Berisha a declarat ca fotbalul din tara sa este controlat de mafia caselor de pariuri. A doua zi, ministrul culturii Ylli Pango a acuzat direct presdintele federatiei de fotbal ca a vindut doua meciuri din preliminariile EURO 2008: cele cu Belarus (2-4 la Tirana) si cu Romania (1-6), in fapt ultimele partide disputate in campania preliminara.
Mai mult, ministrul culturii a trimis o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal prin care solicita investigarea corectitudinii celor doua meciuri. UEFA a confirmat primirea scrisorii, insa nu a facut niciun comentariu.
vineri, 6 iunie 2008
Cehia - SUA
San Jose - Detroit
Ottawa - New Jersey
Ottawa Senators - New Jersey Devils
Ottawa-New Jersey
San Jose v Detroit
Canada - Slovacia
Canada- Slovacia
Canda - Slovacia
Canada v Slovacia
New York Rangers - Buffalo Sabres
Vancouver - Anaheim
Anaheim Ducks - Vancouver Canucks
Germania - Cehia
Danemarca - Suedia
Elvetia - Finlanda
SUA - Slovacia
Detroit Red Wings - San Jose Sharks
Austria - Norvegia
Canada - Belarus
Buffalo Sabres - New York Rangers
New York v Buffalo
Suedia v Finlanda
San Jose v Red Wings
Suedia - Slovacia
Suedia - Slovacia
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
duminică, 24 februarie 2008
Lyon v Metz
sâmbătă, 16 februarie 2008
MANSOUR: "IN ROMANIA DACA ESTI DE CULOARE, ESTI MAIMUTOI"
"In tara asta, daca esti de culoare, esti maimutoi. Aici nimeni nu respecta pe nimeni, mai ales daca esti de alta etnie. Cei de la Poli au spus ca nu mai sunt jucatorul lor, cu Dinamo nu m-am inteles. Asta inseamna ca sunt jucator liber, nu? Nu ma intereseaza de LPF sau FRF, eu stiu ca exista FIFA si acolo mi se va da dreptate", spune senegalezul
Jucatorul este dezamagit si de atitudinea antrenorului Dusan Uhrin jr, dar si de cea a presedintelui Marian Iancu. "Mi-a promis ca vorbim, ca ma va suna, eu am vrut sa joc la Poli, la echipa mare. E neserios, nu m-a sunat. Nu am mai vorbit cu nimeni de la Poli. Iancu da declaratii despre mine cum ca am jignit pe toata lumea, ca nu respect culorile. Pai, ce am facut? L-am injurat? Care culori? Ale lui Dinamo sau ale lui Poli? Eu intotdeauna am jucat cu sufletul la Poli si cand am avut oferte, nu am plecat" a incheiat, suparat, fotbalistul african
RENUNTA LA TACERE INCEPAND DE LUNI
Deranjati de avalansa de zvonuri în ceea ce priveste vânzarile de jucatori de baza catre alte echipe, timisorenii au ales sa nu mai comunice direct cu presa.
In consecinta, comunicatele oficiale postate pe site-ul clubului au reprezentat singura legatura dintre club si fani. Initial, perioada de întrerupere a relatiilor cu presa trebuia sa tina pâna în preziua meciului cu Unirea Urziceni. Totusi, oficialii au gasit o cale inedita de a relua comunicarea publica. Pe site-ul oficial al timisorenilor a aparut de ieri o lista cu ziaristii “agreati” de catre club, însotita de comentarii ironice ale lui Iancu. “Singurele comentarii, analize, stiri etc, pozitive sau negative, cu privire la activitatea SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara Invest SA, în totalitatea ei, le puteti «consuma în siguranta» daca poarta semnatura urmatorilor: (…)”, urmând o lista cu ziaristi. Pentru încheiere, Iancu precizeaza: “Restul e umplutura. O serviti pe banii dvs., pe riscul lor, pe… vorba tribunei”.
De fapt, lista care contine aproximativ o suta de nume îi cuprinde pe toti ziaristii care scriu în mod curent despre echipa banateana, mai putin doua-trei nume, ale unor jurnalisti care s-au discreditat în ochii oficialilor banateni, dar mai exista si unele omisiuni, probabil involuntare.
M-am saturat sa infirm tot felul de zvonuri. Trebuie sa se termine la un moment dat cu acest mod de a face presa. Voi vorbi doar cu cei care stiu ca nu au interese împotriva noastra.
Marian Iancu, presedinte Poli Timisoara
19 convocati pentru meciul de azi
Banatenii vor sustine azi, în deplasare, de la ora 16:00, un amical cu formatia sârba Vojvodina Novi Sad. Pentru acest joc Dusan Uhrin a convocat 19 fotbalisti: Popa, Zimmermann (portari), Badoi, Ratiu, Scutaru, Luchin, Brezinsky, Milhazes, Latovlevic (fundasi), Abiodun, Popovici, Martinez, Borbely, Aliuta, Artiom Karamyan, Arman Karamyan (mijlocasi), Ganea, Bucur si Axente (atacanti). Din lot lipsesc accidentatii Alexa, Stancu, Rusic si Cânu, iar acestora li se adauga si Daminuta.
vineri, 15 februarie 2008
VIN TARE DIN URMA
Daca vânzarea lui Gabriel Torje la Dinamo este privita ca un succes de catre conducerea lui Poli, în urma juniorului se pregatesc alti tineri de viitor.
Antrenorul Dusan Uhrin a continuat linia trasata de predecesorii sai, Olaroiu si Hagi, fiind mereu cu ochii pe lotul de fotbalisti aflati la echipele satelit. Dintre acestia, Cristian Scutaru, Srdjan Luchin, Cristian Daminuta, Alex Popovici si Mircea Axente (foto) sunt în acest moment în atentia cehului, care i-a luat în cantonamentele efectuate în aceasta iarna în Ungaria si în Cipru. In plus, portarul Costel Pantilimon, titular între buturile lui Poli la finalul sezonului trecut, este o varianta nu doar pentru poarta nationalei U21, dar si pentru alb-violeti, fiind în acelasi grup privilegiat de la Poli.
Dintre tinerii de mai sus, sansele cele mai mari de a prinde echipa timisorenilor le are atacantul Mircea Axente, daca nu datorita formei aratate, cel putin fiindca lotul lui Uhrin este subtiat în atac, mai ales dupa accidentarea suferita de Rusic marti. Astfel, acum jucatorul este prima optiune de înlocuire a lui Ionel Ganea sau Gigel Bucur, daca vreunul dintre acestia ar trebui schimbat.
SANSE PENTRU TOTI
In cele zece amicale disputate de banateni pâna acum, Poli a încasat nu mai putin de 17 goluri, marcând 23.
In formatia de pe Bega, pe postul de portar au jucat succesiv Popa, Pantilimon si Zimmermann. Primul a adunat sapte reprize jucate, dar a încasat cele mai multe goluri, opt. Mai important însa este ca "Popica" a gafat decisiv în egalul cu Mlada (3-3), când a luat al doilea gol, iar în dezastrul cu Slovan Liberec (0-5) bihoreanul a fost învins cu doua goluri de la cel putin 25 de metri, mingea depasindu-l în total de trei ori într-o singura repriza. De aceste momente mai slabe ale titularului din tur pot profita ceilalti doi portari din lotul lui Poli, ambii cu statistici mai bune în jocurile de pregatire de pâna acum.
Pantilimon a jucat sase reprize, a luat sapte goluri, dar patru dintre acestea au fost încasate aparând în poarta Resitei, tocmai împotriva lui Poli, în amicalul de marti. In fine, cel care a jucat cel mai mult a fost Cristian Zimmermann, împrumutat în turul campionatului în Liga a II-a, la Resita. "Neamtul" a adunat în amicalele din pregatiri noua reprize jucate si a luat sase goluri, încercând sa îi dovedeasca lui Dusan Uhrin ca merita sa fie pastrat la Timisoara pentru restul sezonului.
Totusi, în ciuda sistemului rotatiei portarilor si a eforturilor defensive, problema numarului mare de goluri primite de Poli ramâne în continuare vizibila.
3 Din zece partide amicale disputate, alb-violetii au scapat fara sa ia gol în trei jocuri, adversari fiindu-le Onisilos (Cipru II), FK Novi Sad (Serbia II) si Poli Iasi
luni, 11 februarie 2008
Dani Coman perfect sanatos
Antrenorul Rapidului, Mircea Rednic, a primit o veste buna, luni dimineata, in legatura cu starea de sanatate a portarului Dani Coman. Acesta plecase la un control in Belgia, dupa ce suferise o accidentare in cantonamentul echipei. Desi oficialii giulesteni se temeau de o afectiune mai grava, analizele jucatorului au relevat ca acesta nu sufera de nimic grav si se poata alatura echipei in Cipru. “Am avut emotii foarte mari, dar acum sunt linistit. Am facut un control amanuntit, iar doctorul Handrix mi-a spus ca sunt OK. Am facut trei injectii dureroase, si in 3-4 zile voi putea reincepe pregatirea, iar de saptamana viitoare voi reveni la pregatire cu echipa”, a declarat Coman. La rândul său, vicepreşedintele CA Rapid, Grigore Sichitiu, a confirmat vestea pe care toată suflarea giuleşteană o aştepta:"Mircea Rednic a sunat in Belgia si a fost anuntat de catre doctor ca Dani Coman este OK. In scurt timp se va alatura lotului si isi va relua pregatirile" a declarat Grigore Sichitiu.
miercuri, 6 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Cel mai bine cotat jucator este Nicolae Dica (3.200.000 de euro), urmat de Jesus Datolo (3.000.000 de euro) si Cristiano Fabbiani (2.700.000 de euro).
De remarcat ca Datolo are sanse minime sa ajunga la FC Vaslui, desi este dat deja ca si transferat la echipa lui Porumboiu de site-ul nemtesc.
Cel mai valoros lot este considerat cel al echipei Steaua (29.875.000 de euro), urmat de cel al lui CFR Cluj (25.625.000 de euro)
“Nimeni nu poate sa conteste evaluarile facute de nemti. Au foarte multi specialisti care se ocupa de monitorizarea transferurilor”, spune impresarul Marcel Popescu.
Cei mai bine cotati jucatori în viziunea www.transfermarkt.de:
Nicolae Dica 3.200.000 de euro
Datolo 3.000.000 de euro
Cristiano Fabbiani 2.700.000 de euro
Mirel Radoi 2.600.000 de euro
Robinson Zapata 2.100.000 de euro
Cledimir Didi 2.100.000 de euro
Dorin Goian 2.000.000 de euro
Ianis Zicu 2.000.000 de euro
Vladimir Bozovic 1.900.000 de euro
Adrian Cristea 1.900.000 de euro
Balázs Borbély 1.800.000 de euro
Gheoghe Bucur 1.800.000 de euro
Vasile Maftei 1.800.000 de euro
Daniel Pancu 1.800.000 de euro
Bogdan Lobont 1.800.000 de euro
Emanuel Culio 1.700.000 de euro
Marko Ljubinkovic 1.700.000 de euro
Banel Nicolita 1.600.000 de euro
Emeghara 1.600.000 de euro
Eugen Trica 1.600.000 de euro
Artavazd Karamyan 1.600.000 de euro
Valorea loturilor din Liga I în viziunea www.transfermarkt.de
1. Steaua 29.875.000 de euro
2. CFR Cluj 25.625.000 de euro
3. Rapid 21.900.000 de euro
4. Dinamo 21.525.000 de euro
5. Poli Timisoara 16.800.000 de euro
6. FC Vaslui 13.975.000 de euro
7. Unirea Urziceni 11.000.000 de euro
8. Otelul 10.600.000 de euro
9. Pandurii 9.850.0008 de euro
10. UTA 9.450.000 de euro
11. “U” Craiova 8.835.000 de euro
12. Poli Iasi 8.675.000 de euro
13. “U” Cluj 8.025.000 de euro
14. Dacia Mioveni 7.600.000 de euro
15. Ceahlaul 7.125.000 de euro
16. Gloria Bistrita 6.750.000 de euro
17. Farul 6.745.000 de euro
18. Gloria Buzau 5.000.000 de euro
Total : 229.355.000 de euro
marți, 5 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
”Echipa a jucat bine, am alergat cu totii mult si am reusit o noua victorie. Cred ca vom ajunge in curand la nivelul pe care ni-l dorim. Sunt fericit ca am marcat si asta ma obliga sa muncesc foarte mult si in continuare. Ma bucur ca baietii de aici formeaza un grup frumos si sunt foarte amabili cu mine. Antrenorul ne da incredere si ne face sa jucam ceea ce isi doreste el”, a declarat Andres Mendoza, in exclusivitate pentru site-ul oficial al clubului.
luni, 4 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
“A fost un ritm bun si multe ocazii de poarta din partea echipei noastre. Mai este timp ca pâna la începutul campionatului sa mai crestem în joc, dar eu sunt multumit de cum am evoluat în primul meci din Turcia”, a zis Sorin Vadana, director sportiv al lui “U”.
In aceasta iarna, de când formatia clujeana este antrenata de Alpar Meszaros, "U" a învins pe Sanatatea Cluj (3-1) si a terminat la egalitate cu Avântul Reghin (0-0), ambele meciuri fiind disputate la Cluj-Napoca.
Miercuri, “sepcile rosii” vor da piept cu Chunnam Dragons, echipa din Coreea de Sud.
“U” Cluj: C. Moldovan – Brito, Bilica, Soltuz, Dancia – Dolha, Soporan – Bus, Goga, Budeanu – Cl. Raducanu. Au mai jucat: Olteanu – Ungurusan, Iodi, Cordos, Suller, Bundea, Savu, Sabo, N. Jovanovic, Bad, Silvasan.
sâmbătă, 2 februarie 2008
"MI-E SILA DE RAPIDISTI!"
ATAC Marius Stan i-a criticat pe conducatorii giulesteni si a promis ca Janos Szekely nu va pleca de la Otelul Galati. Scandalul în "cazul Szekely" a atins ieri cote maxime. Mai ales ca declaratiile celor implicati în povestea transferului mijlocasului au început sa se bata cap în cap. "Noi i-am facut o propunere agentului lui Szekely (foto, la minge) si i-am spus sa ne dea un raspuns. Din pacate, nu am mai primit nicio veste", a declarat directorul general adjunct al bucurestenilor, Grigore Sichitiu. Codoban a fost însa de alta parere: "Aiureli, pe mine nu m-a contactat nimeni! Nu a existat nicio oferta salariala pentru Szekely nici de la Rapid, nici de la Dinamo, nici de la CFR". Codoban a precizat ca tratative au existat între Rapid si Otelul, însa au intrat în impas de saptamâni bune: "Pot sa spun ca pe 7 ianuarie am fost în Bucuresti, iar domnul Copos mi-a facut o oferta verbala pentru Szekely. De-atunci a fost o tacere mormântala, nu am mai primit nicio veste de la Rapid. De patru saptamâni se vorbeste de transferul lui Szekely, ca de Elodia. La modul cum s-au prezentat rapidistii, ma îndoiesc ca-l doresc cu adevarat pe jucator. Baiatul a spus ca vrea la Rapid, iar eu i-am promis lui Rednic, Copos si Sichitiu ca, daca ar fi sa plece de la Otelul, Janos va ajunge doar în Giulesti. Deci noi am avut toata bunavointa, dar comportamentul conducatorilor rapidisti a lasat de dorit". Si presedintele Otelului, Marius Stan, "i-a mitraliat" pe oficialii visinii: "Sunt neseriosi, mi-e sila de rapidisti! Telenovela a luat sfârsit: Szekely ramâne la Otelul".
TAMANDARE VREA SA PLECE
DEZAMAGIT Exilat la echipa a doua, fundasul brazilian îsi doreste un transfer din Giulesti. Anul 2008 nu a început prea bine pentru fundasul împrumutat de la Corinthians. Reîntors din vacanta, Tamandare a fost înstiintat ca nu mai face parte din planurile lui Mircea Rednic pentru restul meciurilor din acest sezon. Contactat telefonic de ProSport, brazilianul a declarat ca nu este încântat deloc de faptul ca a ajuns la echipa a doua. “Fac antrenamente normale, însa nu ma simt deloc bine. Nu am nimic sa le reprosez celor de la echipa a doua, dar sunt nefericit. Nu stiu daca voi merge în Cipru cu prima echipa, domnul Rednic va decide asta. Oricum, daca nu ma vor primi la prima echipa, îmi fac bagajele si plec”, a spus aparatorul în vârsta de 26 de ani venit la Rapid în vara lui 2007. Tamandare a fost împrumutat pentru un an în Giulesti, în schimbul a 100.000 de euro, iar la sfârsitul anului trecut acesta a fost implicat într-un accident rutier în urma caruia a lovit usor o femeie pe trecerea de pietoni.
LITA: 'MAFTEI SA SE LASE!'
ATAC Fostul mare fotbalist al giulestenilor si al echipei nationale crede ca fundasul visiniilor ar trebui sa puna ghetele în cui, pentru ca “este depasit de situatie la Rapid”. Lita Dumitru “l-a mitraliat” pe actualul capitan al giulestenilor, Vasile Maftei, spunând ca Daniel Pancu ar trebui sa poarte banderola. “Daca Pancu ar fi capitanul echipei, l-ar stimula, i-ar da încredere. Din experienta mea de jucator, dar si de antrenor, îi transmit lui Maftei ca trebuie sa se lase. Nu am nimic cu el, dar uneori mai trebuie sa întelegem ca ne mai depasesc jocurile, ca nu mai dam randament”, spune înversunat Dumitru, care mai sustine ca fundasul pare iesit din circuit, deoarece “nu poate sa joace în sistemul gândit de Rednic, cu patru aparatori”. “Maftei este ultimul libero din Liga I si, din câte stiu eu, sistemul asta nu se mai joaca în Giulesti. Rednic este un mare domn, pentru ca îi da o sansa ca fundas central”. Tehnicianul visiniilor, Mircea Rednic, a luat pozitie fata de declaratiile date de fostul rapidist: “Vasile Maftei nu este nici pe departe un jucator depasit, eu îl consider un om de baza al echipei si unul dintre cei mai buni fundasi centrali din România. El nu este nicidecum “ultimul libero”, ci este un fundas central dreapta care s-a adaptat foarte bine pozitiei pe care joaca”. Declaratiile “Puriului” nu l-au afectat însa pe Lita Dumitru: “S-a suparat Rednic pe mine?! Foarte bine, sa fie suparat în continuare”. Vasile Maftei ramâne capitan Cum Vasile Maftei a fost rezerva în meciul amical pe care giulestenii l-au pierdut cu Naval, scor 0-1, tehnicianul Mircea Rednic l-a desemnat capitan al echipei pe Daniel Pancu. “Puriul” a tinut sa explice ieri gestul lui Vasile Maftei, care a refuzat sa mai primeasca în a doua repriza banderola de capitan. “Am tot respectul pentru Pancu, dar nu s-a pus problema ca Maftei sa nu fie în continuare capitanul echipei. Cât timp va fi pe teren, Maftei va fi în continuare capitan. De altfel, la meciul cu Naval, Pancu a vrut sa îi cedeze banderola, iar Maftei a refuzat-o, probabil tot din respect pentru coechipierul sau”, au fost clarificarile lui Rednic. Il respectam pe Lita Dumitru, însa parerea mea e ca l-a apreciat gresit pe Maftei, atunci când l-a numit «un jucator depasit». Constantin Zotta, director general Rapid Maftei nu este nicidecum «ultimul libero», ci este un fundas central dreapta care s-a adaptat foarte bine pozitiei pe care joaca. Mircea Rednic, tehnician Rapid 10 ani a îmbracat Vasile Maftei tricoul Rapidului, fiind unul dintre favoritii tribunelor visinii.